Hälsingefår

 

 

Vallsjö Gård

 

Helsingefår-En gammal Svenska Lantras

 

Helsingsfåren är ett skogsfår och en gammal svensk lantras.

 

Ursprung

Rasen uppmärksammades första gången i början av 1990-talet i Alfta i Hälsingland. Det som var unikt var att baggarna hade "gammeldags" horn med tillplattad hornspets. Dock under senare tid fanns inte dessa baggar kvar så att en bagge av rasen Åsenfår användes då i avel några år.

 

Det som också var unikt med rasen var att dom kunde ha kläppar eller skillingar på övre delen av halsen, kunde liknas vid spenar på halsen och det ansågs kunna vara tecken på ett äldre ursprung

 

Gene fornby utan för Örnsköldsvik köpte några tackor och 2003 tillfördes de kvarvarande fåren till genbanken för Helsingefår.

 

Storlek

Helsingefåren varierar i typ men är ofta ganska kraftiga och äldre tackor får ofta stora grova huvuden. Tackorna väger ca 30-40 kg och baggarna ca 40-80 kg, mankhöjden är i medeltal 64 cm hos tackor och 74 cm hos baggar. Tackorna är goda mödrar och kan lamma året runt. Ungtackor får oftast ett lamm medan äldre tackor vanligtvis får två lamm men trillingar förekommer och sällsynt även fyrlingar.

 

Utseende

Fåren har en stor variation i färg och teckning. De flesta har svart färg, som ofta bleks på sidorna med åren, men även grå, bruna, skäckar och nästan helt vita djur förekommer. Bläs eller pandateckning är vanligt samt andra former av ansiktsteckningar såsom mjölmule, ögonfläckar och grävlingsteckning. Tackorna är kulliga och baggarna är oftast vackert behornade men kan vara kulliga. Hornknappar eller små horn kan förekomma.

 

Ull

Ullen är mycket varierande och går utmärkt att spinna och tova. Den kan vara lik finull men är oftast av ryatyp eller gobeläng och det kan även finnas olika typer av ull på ett och samma får. Svansarna är vanligtvis korta och ofta ullfria men kan även ha längre lockig ull. Baggarna har ofta grövre manhår på hals och bog och detta kan ibland även förekomma på tackor.

 

Lynne

Helsingefåren blir ofta mycket trevliga och tillgivna mot sina ägare men kan vara lite avvaktande mot främlingar.

 

Bete

Slybete prioriteras framför gräsbete och fåren är därför utmärkta som landskapsvårdare på kalhyggen och skogsbeten.

 

 

 

 

Copyright 2012 © All Rights Reserved